viernes, 29 de mayo de 2015

Tasa de variación ... ( Artículo escrito en catalán )


Donada una determinada variable estadística X que conté valors d'una sèrie temporal discrets, entenem per taxa de variació d'aquesta, una quantitat adimensional, una altra variable, els valors de la qual estan referits a un determinat valor de la variable X, que es prendrà com a base.

Així, podem definir la taxa de variació de la forma:
dn=(xn-x0)/x0     (n=0,1,2,...)

Una taxa de variació pot servir, per tant, per expressar la variació en el temps d'una magnitud, amb la finalitat de fer estudis de tipus estadístic o bé models d'evolució discrets. És habitual expressar els valors de la taxa en tant per cent, però també en tant per unitat o en la proporció adequada (tant per deu, tant per mil, ...).

A l'exemple que us comento a continuació, podeu veure una taula on s'expressa l'evolució dels preus de la gasolina des l'any 1977; el preu d'aquest any (37 unitats monetàries, de les antigues pessetes) es el valor que prendrem com a valor de referència. A l'última columna podem llegir els resultats del càlcul dels valors de l'índex anual que mostra l'evolució del preu d'aquest producte així com la manera de calcular-ho amb l'ajut d'un full de càlcul.



Suposem, ara, per tal d'ensenyar l'ús pràctic d'aquesta taxa, que no disposem de les dades dels preus de la gasolina (columna de color groc), llevat del preu de la mateixa l'any 1977 (37 unitats). Ens podríem plantejar la següent qüestió. Quin preu p correspon a l'any 1979 ?


Respondrem a la pregunta tenint en compte la definició donada més amunt. Com que el valor de la variació d'aquest per a l'any 1979 és de 0,2432 (en tant per u), podrem plantejar aquesta senzilla equació:

0,2432 = (p-37)/37
D'aquí, trobem fàcilment que p = 46 (arrodonint a la xifra de les unitats)


[nota del autor]